2014. Október

Október 4., szombat 10.00

LEGKISEBBEK MOZIJA: A CSODÁLATOS NYÚLCIPŐ  (0)

színes, magyar bábfilm, 41 perc, 1987

rendező: Deák István
író: Fésűs Éva
operatőr: Dobay Sándor
dramaturg: Békés József
szereplők: Simándi Anna, Gyurkó Henrik, Dallos Ibolya, Pataky Imre, Dörögdy Miklós, Erdős István, Czipott Gábor, Farkas Éva, Mult István

Futóversenyre készülnek a “Jószagú réten”. A nyulak jelöltje Kajszabajszi, ellenfele Rőtfülű, a ravasz róka. Kajszabajszi csodálatos nyúlcipője azonban megsérül, és Drágajó nagyapához, vagyis Csupafül nagyapjához viszi el javításra. Igen ám, de Alamuszi ráveszi Csupafült, hogy pár percre adja oda neki a csodacipőt. Itt kezdődnek a bonyodalmak, mert a csodálatos nyúlcipő eltűnik, ugyanakkor pedig Szürkeanyó megbetegszik, és számára orvosságot csak a három napi járásra levő Guggoló domb mögötti rétről lehetne hozni…


Október 5., vasárnap 10.00Kovacsovics_Fruzsi

KOVÁCSOVICS FRUZSINA: ELFELEDETT MÉZESCSÓK

Interaktív koncert gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek

Fruzsi egy derűs, interaktív utazásra hívja a gyerekeket és a felnőtteket — “rákapcsolódni” az apró örömforrásokra, jól érezni magunkat és közben gyerekszemmel szemlélni a világot. Egyes dalok a magyar népzenei gyökerekből merítenek, mások multikulturális (folk, country, stb.) zenei motívumokra építenek. A dalszövegek részben kortárs költők – Lackfi János és Szalóczi Dani – művei, részben Fruzsi “varázstollából” törtek elő. A nézőtér játszótérré változik, van együtt mondókázás, együtt éneklés, Fruzsi megtanítja a pingvintácot, sőt azt is, hogy mi mindenre jó a hepperedeppeheppendre varázsige…

JEGYVÁSÁRLÁS ITT. 

Október 11., szombat 10.00

LEGKISEBBEK MOZIJA: POSTÁS PAT – A MOZIFILM  (0)

színes, mb., brit animációs film, 88 perc, 2014

rendező: Mike Disapostas_pat_01
író: Annika Bluhm, Kim Fuller
vágó: Robert David Sanders
zeneszerző: Rupert Gregson-Williams
szereplők: Galbenisz Tomasz, Forgács Gábor, Rajkai Zoltán, Holl Nándor, Kis-Kovács Luca, Solecki Janka, Seszták Szabolcs, Nemes Takách Kata

Postás Pat egy kisváros köztiszteletnek örvendő tagja, szerető családja mellett a helyi lakosok is nagy becsben tartják. Pat barátságosan, szívélyesen végzi postás teendőit, amelyben legnagyobb segítségére macskája, Jess van. Egy nap jelentkezik a népszerű tehetségkutató versenybe, ahol nagy meglepetésre kiderül, kiváló énekhangja van. Bejut az élő adásban sugárzott döntőbe, amitől a kisvárosi postást mind inkább elragadja a média és a hírnév, és egyre ritkábban látja szeretteit és barátait. A postacég egyik hataloméhes vezetője eközben a vezérigazgatót is megvezetve gépesíteni akarja az egész postaágazatot, és Postás Pat robotokkal akarja helyettesíteni az embereket. Szerencsére Patnek a kulcspillanatban helyén van a szíve, és Jess is a segítségére siet.


Október 12., vasárnap 10.00mazsolaestade

FABULA BÁBSZÍNHÁZ

BÁLINT ÁGNES: MAZSOLA

Zenés bábjáték

író: Bálint Ágnes
bábtervező: Bródy Vera
előadók: Felszeghy Tibor és F. Nagy Eszter

Mazsola, a gazdájától elkergetett induri-pinduri malac és a melegszívű Manócska felejthetetlen történetei elevenednek meg a bábszínpadon. Az előadás Bálint Ágnes eredeti meséjéből íródott, s nagy sikerét az emlékezetesen kedves bábfigurák garantálják. Szeretettel emlékezünk Havas Gertrúd (Mazsola) és B. Kiss István (Manócska) bábművészekre.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.

 


Október 18., szombat 10.00marosi_viktor-foto-novak_peter

NOVÁK PÉTER: TITITÁ

Kalandozás ritmusországban

Játékvezető: Novák Péter
Zenészek: Küttel Dávid, Babos Károly, Szokolay Dongó Balázs
Táncosok: Pótor Kata, Lengyel Szabolcs
Zene: Novák Péter, Lázár Zsigmond és a Zenekar
Koreográfia: Lengyel Szabolcs
Szerkesztő-rendező: Foltin Jolán

Foltin Jolán Kossuth-díjas koreográfus ötlete alapján született a Tititá gyermekprodukció, ami a színházi élmény mellett, iskolán kívüli tanóraként is értelmezhető; legyen szó zenéről, irodalomról, környezetvédelemről, esélyegyenlőségről. „Kalandra fel Ritmusországba, hol taktusra jár a gyermekek keze, feje, lába! Tititá, tátiti, gyertek velünk játszani! Itt minden kipróbálható, fazék, födő, fakanál megszólaltatható! Hallasd a hangod, dobogjon a lábod, üsd össze a tenyered, soha meg nem bánod!” – így szól a kikiáltó, aki nem más, mint Novák Péter, az előadás főszereplője, mozgatója.

A játékmester előadói készsége mellett, civil tapasztalatait is integrálta a hatvanperces foglalkozásba, így a gyerekek számára közérthető, interaktív módon mesél a hulladékfelhasználás és az újrahasznosítás, avagy éppen a családi, baráti kapcsolatok fontosságáról, Tamkó Sirató Károly versei kapcsán. Partnerei muzsikusok és egy táncos pár – „Titi” és „Tá” – akikkel Ritmusországba kalandozik, a gyerekközönséget választva útitársul.

Az országjárás többgenerációs, hiszen Tamkó költészete a hatvanas évek óta meghatározó verses élmény, nem egy korosztálynak. Kicsik, nagyok találkozása tehát az előadás, ami számos pedagógiai mintával is szolgál a jövő nemzedékeinek művészeti oktatására.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.

 


Október 19., vasárnap 10.00vackor

LEGKISEBBEK MOZIJA: VACKOR AZ ELSŐ BÉBEN  (0)

színes, magyar rajzfilmsorozat, 1985

rendező: Cseh András
író: Kormos István
forgatókönyvíró: Cseh András
operatőr: Radványi Zsuzsa és Cseh András
vágó: Hap Magda
mesélő: Márkus László

Kormos István Vackor-meséit nem kell bemutatni. Gyermekeink számára az óvodai és iskolai kalandok éppúgy frissek, mint nekünk felnőtteknek voltak évtizedekkel korábban. A piszén pisze kölyökmackó kedvelt rigmusa: „Hóha, hó, fára mászni volna jó!” – néha ma is eszünkbe jut, ha fára mászásról van szó, pedig lehet, hogy évekkel ezelőtt hallottuk, talán egy téli estén.


Október 25., szombat 10.00Troka_Nora-Palya_Bea

PALYA BEA: ALTATOK

Dalok, versek Álomország kapujában és azon túl – családi gyermekkoncert

Ének: Palya Bea
Zene: Gerzson János

„Az ötlet, hogy altatókat írjak, már nagyon régi, sok dalkezdemény hevert papíron, gépben. De a lendületet, hogy az Altatok könyv-lemez megszülessen, a hasamban rúgicsáló kislányom adta.

Szenvedélyes inspiráció volt ez. Várandósságom ötödik hónapjában hajnal négykor rendre kidobott az ágy: elöntenek a szavak, írnom kell, hangszert kell ragadnom, énekelnem kell.

Az egyik első dalt, az Elszálló címűt, egy sansula nevű hangszeren ötöltem ki, mesés, éteri hangot ad. Ez a dal Lilié, a kislányomé lett: hercegnőnek képzeltem el őt, vállán pillangó ül, kezecskéjében varázspálca, és azt teremt maga köré, amit csak akar. Én is teremtettem, énekeket. Igaz, még nincs pelenkázóasztal, de vannak altatók, az én babaszobám dalokból áll… Kérdezték tőlem, ez vajon gyereklemez-e. Hát, annyira, amennyire az Álom-álom, kitalálom. Leginkább azt írnám rá, hogy 0-99 éves korig. Merthogy ez leginkább családi lemez.

Vannak “felnőttesebb” és “gyerekesebb” dalok, ám én azt gondolom, hogy a kicsik – és a nagyok is – majd egyben befogadják ezt az anyagot, és majd az a lelkükben, fülükben megtalálja a maga helyét. Azt tapasztalom, hogy egy kisgyerek füle és torka közt közvetlen összeköttetés van, így egyszerűen azt fogja énekelni, amit hall. És így van ez velünk, nagyokkal is. Én magam változatos dallamívekkel és népdalszövegekkel tömtem magam kiskoromban, és akkoriban talán kihívás volt egy-egy hajlítás, vagy nem értettem a szöveget, sebaj, később elgondolkodtam rajta. De legalább volt min elgondolkodni.

Örülnék, ha a dalok a kicsikben-nagyokban továbbélnének, megtanulnák, énekelnék azokat. Az altatós koncertekre amúgy is rengeteg közös éneklést tervezek. És szerintem lesz bőven sok közös nevetés is, mert a dalok a humort sem nélkülözik…

Ezek az énekek a lélek belső tájaira is elvezetnek minket, hiszen nemcsak az altatás aktusáról van szó, hanem általában az intimitásról, a gyengédségről, amely mindenki számára alapkérdés. Énekelve ezeket a dalokat koncerten, azt láttam, egyre több a kicsorduló könny… Az álombirodalmi utazást kicsik és nagyok számára Szottfried Zsófia festményei segítik majd, így ez a könyv-lemez egyszerre ajándék a fülnek, a szemnek, az agynak, a léleknek.” (Palya Bea)

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.

 


Október 26., vasárnap 10.00csipike

LEGKISEBBEK MOZIJA: CSIPIKE, AZ ÓRIÁS TÖRPE  (0)

színes, magyar bábfilm, 61 perc, 1984

rendező: Balogh Géza
író: Fodor Sándor
forgatókönyvíró: Zahora Mária
zeneszerző: Hidas Frigyes
operatőr: Dobay Sándor
díszlettervező: Koch Aurél
szereplők: Erdős István, Simándi Anna, Dörögdy Miklós, Kovács Marianna, Mult István

Csipike, az erdei manó meg van győződve arról, hogy nélküle megállna az élet. De saját kárán kell megtanulnia: jó, hogyha az ember tisztában van saját helyével a világban.

(0) Korhatár nélkül megtekinthető, (6) Hat éven aluliak számára nem ajánlott

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!