2016. Május

Május 1. vasárnap 10:00kippkopp-tavaszi
Nefelejcs Bábszínház
Marék Veronika – Erdélyi Erika: Kippkopp és a tavaszi hónapok

 

Végre itt a tavasz. Minden tavaszi hónaphoz más-más mese tartozik, ahogy Kippkopp és Tipptopp látja a hó és a jég olvadását, a virágok nyílását, a természet ébredésének apró kis jeleit. A hónapok váltakozása már a kisgyerekeknek is hamar feltűnik, Kippkopp pedig csupa jó ötletet ad, hogyan tölthetjük el az időt és hogyan fedezhetjük fel a tavasz nyújtotta szépségeket.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Május 7. szombat 10:00
Legkisebbek mozija: Ágacska (0)

színes, magyar mesejáték, 90 perc, 1984

rendező: Tímár Béla
szereplők: Peremartoni Krisztina, Hűvösvölgyi Ildikó, Márton András, Tímár Béla, Koltai János

A tó mellett éppen a kacsák és a békák háborúja dúl. A kancsal Dani kacsa oldalán Ágacska hősiesen harcol, de a békák fogságába esik. Ott összebarátkozik Berci békával, aki komoly betegségben szenved: állandóan röhögnie kell. Dani kacsa is csatlakozik hozzájuk, s megszöknek a háborúból: elindulnak megkeresni az Embert, hátha tud segíteni rajtuk. Ágacska megismeri majd azt, akihez hasonlít, Berci kigyógyul a röhögésből, Dani pedig a kancsalságából. Megismerkednek még a pösze Egérrel is, akinek égető szüksége lenne egy új fogacskára, hogy jól tudjon rágni. Megérkeznek a városba, találkoznak az Emberrel is. Természetesen mindenki meggyógyul, minden jóra fordul, győz a bátorság és a szeretet, mint a mesében.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Május 8. vasárnap 10:00
Május 8. vasárnap 12:00gryllus_vilmos-biciklizos_dalok
Gryllus Vilmos: Biciklizős dalok

Egy szép nyári reggelen biciklizni in­dultunk, én és a 2 éves kislányom. Én a nyeregben, ő a rúdon, a kis gyerekülésben. Ahogy mentünk, ő egyszer csak hátranézett, és azt mondta: – Papa, énekelj!

És én énekeltem, ahogy épp az eszembe jutott:

„Bicikli, bicikli, de gurul a bicikli…”

Így kezdődött, s idővel összegyűlt egy lemeznyi dal, egy egész napos családi biciklis kirándulás története. Mert amit közös biciklizéseink közben láttunk-találtunk-csináltunk, arról később mind dal született. Arról, hogy milyen a mezőn a pitypang, hogyan vadászik a vércse, mire jó a napraforgó, és hova megy a traktor. Kik (azaz mik) laknak egy erdei pocsolyában, vagy egy kidőlt fában. Milyen az édes szeder, és milyen a csípős csalán. Utunkat állta egy sorompó, eláztatott minket egy nyári zápor, énekelt nekünk a sárgarigó és a fülemüle.

Erre a kirándulásra hívok most mindenkit. Tartsatok velünk!

Előadó: Gryllus Vilmos

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Május 14. szombat 10:00SUSU_resize
Legkisebbek mozija: Süsü, a sárkány kalandjai (0)

színes, magyar bábfilmsorozat, 1977

rendező: Szabó Attila
író: Csukás István
szereplők: Bodrogi Gyula, Kaló Flórián, Sztankay István, Hűvösvölgyi Ildikó, Meixler Ildikó, Csákányi László

„Üdvözöllek dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad…” – mondja Süsü a jólelkű sárkánykölyök, akit kitagad és világgá kerget a gonosz három-fejű apja. Ám egyetlen bűne csak az volt, hogy influenzás ellenségét nem ölte és nyúzta meg, nem törte porrá csontjait, hanem ápolta és meggyógyította. A jószívű sárkány vándorlása során emberföldre téved. Rémülten tapasztalja, hogy mindenki menekül előle. Félnek, reszketnek tőle kivéve a jó királyfit, akivel barátságot köt.

Vendég a háznál, öröm a háznál
Süsü, a pesztra
A mű-Süsü

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Május 15. vasárnap 10:00kippkopp_es_a_kipikopik
Nefelejcs Bábszínház
Marék Veronika – Erdélyi Erika: Kippkopp és a kipikopik

A kedves mese Marék Veronika “Kippkopp gyerekei” és “Kippkopp hol vagy” mesekönyvei alapján készült. “Egy öreg fa gyökerei között lakott Kippkopp, a gesztenyefiú és Tipptopp, a gesztenyelány.

– Úgy szeretem ezt a kuckót! – szólt Kippkopp egy napon.
– Szép, szép… – sóhajtott Tipptopp – csak hiányzik belőle valami.
– Ugyan mi? Hát… egy gyerek.
– Ezen könnyen segíthetünk! – kiáltotta Kippkopp. – Azt hiszem, éppen megérett a vadgesztenye! Odasiettek a gesztenyefához, de csalódottan látták, hogy a fa alatt csak néhány tüskés, zöld gömböcske hever…” – kezdődik a mese.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Május 21. szombat 10:00suni
Legkisebbek mozija: Süni és barátai (0)

színes, magyar bábfilmsorozat, 1995

rendező: Osvát András, Szakály Mátyás
író: Csukás István
dramaturg: Gál Mihály
ötlet: Salusinszky Miklós, Svéd Pál, Szakály Mátyás
díszlettervező: Keresztes Dóra, Furlán Ildikó
zene: Kemény Gábor, Kocsák Tibor, Szakály László
operatőr: Körtési Béla H.S.C.
bábok: Furlán Ildikó, Aladinfilm
bábszínészek: Bartha Katalin, Kószás Barbara, S. Tóth Judit
szereplők: Für Anikó, Garas Dezső, Hernádi Judit, Rudolf Péter

Csukás István népszerű meséinek bábfilm változatában találkozhatunk a szelíd “Sünnel”, a bölcs és borzas “Borzzal”, a falánk “Röfivel” és a nagyszájú “Kakukkal”, akik igen jól megférnek egymás mellett erdei házukban.

  • Szoba ventilátor
  • Mit tegyünk el télire?
  • Egy kis számtan
  • Erre csörög a dió
  • Léggömbformáló verseny

 JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Május 22. vasárnap 10:00BB3_02_Napraforgok_STILL
Legkisebbek mozija: Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak (0)

színes, magyar rajzfilmsorozat, 2014    

rendező: Krizsanics Antonin, M. Tóth Géza
író, rajzoló: Bartos Erika
mesélő: Pogány Judit
zene: Alma Együttes
producer: M. Tóth Géza

A kisgyermek korú közönséget megcélzó animációs sorozat Bartos Erika könyvei alapján készült. A két főszereplő, Bogyó a csigafiú és Babóca a katicalány, elválaszthatatlan barátok. Sok kedves kalandon keresztül közösen fedezik fel az őket körülvevő világ jelenségeit, eseményeit, tárgyait. A történetek mind az óvodás korosztály mindennapjaival foglalkoznak, a szereplők közössége az óvodai gyerekközösséget mintázza. Tanulságos, kerek történetek, amelyek szeretni tanítanak, segítőkészségre, jószívűségre nevelnek. Egyszerű képi és nyelvi megoldások, melyek az egészen kicsi gyermekek számára is érthetőek, értelmezhetőek.

A Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak, az előző két szériához hasonlóan, 13 epizódban mesél Bogyó, Babóca és kis barátaik élményeiről. A már jól ismert szereplők mellett megismerkedhetünk új karakterekkel is: a kalapját vesztett Gombával, a titokzatos Csillaglánnyal, a kürtős kalácsokat árusító Bodobáccsal és Hörcsöggel.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Május 28. szombat 10:00vackor
Legkisebbek mozija: Vackor az első bében (0)

színes, magyar rajzfilmsorozat, 1985

rendező: Cseh András
író: Kormos István
forgatókönyvíró: Cseh András
operatőr: Radványi Zsuzsa és Cseh András
vágó: Hap Magda
mesélő: Márkus László

Kormos István Vackor-meséit nem kell bemutatni. Gyermekeink számára az óvodai és iskolai kalandok éppúgy frissek, mint nekünk felnőtteknek voltak évtizedekkel korábban. A piszén pisze kölyökmackó kedvelt rigmusa: „Hóha, hó, fára mászni volna jó!” – néha ma is eszünkbe jut, ha fára mászásról van szó, pedig lehet, hogy évekkel ezelőtt hallottuk, talán egy téli estén.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Május 29. vasárnap 10:00ugrifules2
Legkisebbek mozija: Nyári meseválogatás  (0)

Pom pom meséi
Süni és barátai
Misi mókus kalandjai
A legkisebb ugrifüles

 

 

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.