2021. Október

Október 2 ., szombat 10.00
Gryllus Vilmos: Természetes dalok

koncert

A Kuckó egyik leghűségesebb vendége, közönségünk egyik nagy kedvence: zseniális zenész, közvetlen, barátságos, csupaszív előadóművész. Most a természetről, az erdőről, a vizekről és kedvenc állatairól: a harkályról,
a gólyáról, a szalakótáról, a borzról, a pókokról, a sündisznóról, a tücsökről,
a teknősbékáról énekel a gyerekeknek.

Előadó: Gryllus Vilmos

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Október 3., vasárnap 10.00
Legkisebbek mozija: Vízipók-csodapók (0)

színes, magyar rajzfilm, 72 perc, 1983/2019  

Rendező: Haui József, Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba író: Bálint Ágnes, Kertész György

Az egészestés film a rajzfilmsorozat első két szériájának egyes epizódjaiból készült, amelyeket összekötő jelenetekkel egészítettek ki. 2019. áprilisában a Mozinet forgalmazásában a digitálisan felújított változat kerül a mozikba, hogy a gyermekek és szülők, újabb generációi is megismerkedhessenek ezzel az örökzöld, magyar klasszikus mesével.

Vízipók barátunk földi pók társaitól eltérően nem a sarokban vagy a fákon szövögeti hálóját, hanem a vízben lubickol. Csodálkozik is ezen barátja, a kicsit morgós, folyton hitetlenkedő Keresztespók. De kapcsolatuk által megérti, hogy attól, hogy valaki más, mint ő, még lehet rendes (pók). Az 1983-ban készült egészestés rajzfilm digitálisan felújítva kerül a mozikba, hogy szülők és gyermekek egy újabb generációja ismerkedhessen meg az élővizek kedves és gyakran mókás kis lakóival, miközben megtanulhatják, hogy a barátság és környezetünk védelme egyaránt fontos ahhoz, hogy bolygónk élhető hely maradjon.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Október 9., szombat 10.00
Legkisebbek mozija: Dúdoló (0)

színes, magyar zenés rajzfilm, 46 perc, 2019  

Gyerekdalok, mondókák, népdalok kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

● Népdal válogatás ● Óvodás dalok válogatás

Régi gyerekdalokat, mondókákat öltöztet modern köntösbe a Dúdoló gyerekdal-sorozat. A letisztult látványnak és az ismétlődő versszakoknak köszönhetően a legkisebb korosztály játszva sajátíthatja el a mindenki által ismerősen csengő dalokat. A Dúdoló elsősorban a 0-6 éves korosztályt szólítja meg, számos készségüket fejlesztve. Az ismert dallamok a Dalinda együttes előadásában csendülnek fel, közös éneklésre buzdítva a gyerekeket és szüleiket.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Október 10., vasárnap 10.00
Fabula Bábszínház: Erdei történet

bábelőadás

A mese mindkét története az erdőben játszódik. Az előadás első felében két nyuszival ismerkedünk meg, akik Nyuszi kapitányhoz szeretnének hasonlítani, s mindent elkövetnek, hogy segítsenek a bajba jutott kislányon, aki elvesztette erdész apukájának „zenélő szerkezetét”.
A második meséből kiderül, Maki majom miért nem megy iskolába. A gyermekeket is megmozgató, kedves bábelőadás sikerét a remek bábokon túl, a könnyen énekelhető Nyuszi kapitány című gyermekdal is színesíti.

A mese mindkét története az erdőben játszódik. Az előadás első felében két nyuszival ismerkedhetünk meg, akik Nyuszi kapitányhoz szeretnének hasonlítani, s mindent elkövetnek, hogy segítsenek a bajba jutott kislányon, aki elvesztette erdész apukájának “zenélő szerkezetét”. Találkoznak Brekegivel, a békával, Varjú bácsival és a Vadmacskával is, aki első pillanatban, úgy tűnik, akadályozza őket tervük végrehajtásában, de a végén mégis minden jóra fordul.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Október 16., szombat 10.00
Legkisebbek mozija: Szaffi

színes, magyar rajzfilm, 76 perc, 1984

Rendező: Dargay Attila

A filmet gyártó legendás Pannónia Filmstúdiót a magyar animáció aranykorában a világ öt legjobb rajzfilmstúdiója között tartották számon. A Pannónia küldetésének tekintette, hogy az ifjúságnak szóló magyar irodalom remekműveit animálja. Az első egész estés magyar rajzfilm Jankovics Marcell János vitéze volt 1973-ban, amit olyan alkotások követtek, mint Dargay Attila nagy sikerű Lúdas Matyija vagy Gémes József Toldi-adaptációja, a festői ihletettségű Daliás idők.

Ebbe a sorba tartozik a Jókai Mór A cigánybáró című kisregényéből készült, 1984-ben bemutatott Szaffi is, amely máig az egyetlen Jókai-műből forgatott animációs film. Rendezője a magyar rajzfilmművészet legendás alakja, Dargay Attila, akinek a Lúdas Matyi, a Vuk és a Szaffi mellett olyan szintén felejthetetlen alkotások fűződnek a nevéhez, mint Az erdő kapitánya, a Gusztáv-sorozat, a Pom Pom meséi vagy A nagy ho-ho-horgász.

Akinek esetleg kimaradt volna a film, a Szaffi egy cigány–török „macskalány” kalandos és romantikus története a Dargayra jellemző emberi állatfigurákkal és vicces párbeszédekkel. A film generációk számára jelentett alapvető filmélményt, több mint három évtized elteltével pedig a legifjabb nemzedékek tetszését is elnyerheti.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Október 17., vasárnap 10.00
Legkisebbek mozija: Lúdas Matyi  (0)

színes, magyar rajzfilm, 70 perc, 1979

Rendező: Dargay Attila

Örökifjú és szép mese szegényekről és gazdagokról, Fazekas Mihály klasszikusának alapján. Matyi, egy vidám parasztlegény legelésző libájával Döbrögi uraság erdejébe téved. A földesúr hajdúi üldözni kezdik a libát, mert fehér vadlibának nézik a ludat. Az uraság hajdúi elfogják mindkettőjüket és Döbrögi Dániel tulajdonának ítélik a ludat. Az uraság pedig huszonöt botütésre ítéli Matyit, aki a büntetés után megfogadja, hogy: háromszor veri majd vissza. Dargay Attila első nagyjátékfilmjét 1977-ben mutatták be. A figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönözték a hangjukat, az alkotásban Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás zenéje csendül fel.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Október 23., szombat 10.00
Legkisebbek mozija: János Vitéz

színes, magyar rajzfilm, 74 perc, 1973

Jankovics Marcell emlékére, aki október 21-én lenne 80 éves.

Rendezte: Jankovics Marcell
Írta: Petőfi Sándor
Forgatókönyv: Jankovics Marcell, Szabó Sipos Tamás, Szoboszlay Péter
Tervezte: Jankovics Marcell, Richly Zsolt
Operatőr: Bacsó Zoltán, Csepela Attila, Henrik Irén, Kassai Klári, Nagy Csaba
Zeneszerző: Gyulai Gaál János
Szinkronszereplők: Cserhalmi György, Nagy Anikó, Pártos Erzsi

A magyar egész estés animációs filmek gyártása a János vitézzel indult el 1971-ben, amely Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült. Az ismert elbeszélő költeményt adaptáló filmet 1973. május 1-én mutatták be a hazai mozik, gyártása 22 hónapot, azaz közel 2 évet vett igénybe. A címszereplő főhős egy falusi juhászból lett huszár, akinek evilági és túlvilági próbatételeket kell kiállnia, hogy kalandos útja végén szerelmével, Iluskával újra egyesülhessen. A film látványában a szecesszió, a pop art, valamint a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete. A kápráztatóan színes képi világa és a road movie-szerű cselekménye miatt a filmet az 1968-ban berobbant kultikus Beatles-animáció, A sárga tengeralattjáróval szokás párhuzamba állítani.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Október 24., vasárnap 10.00
Erdélyi Zelma – Erdélyi Erika
: Nefelejcs Bábszínház:
Rémusz bácsi meséi: A szurokbaba

bábelőadás

– Jó reggelt tisztelt uram! – kiáltotta a nyúl, de a szurokbaba csak ült, csak ült, meg sem moccant, meg sem szólalt. A róka pedig…

Ki ne ismerné Rémusz bácsi történeteit a felnőttek közül? Szeretnénk, ha a gyerekek is megszeretnék a furfangos nyulat, és egy kicsit a ravaszdi rókát is, ezért most a szurokbabáról mesélünk.

Joel Chandler meséjéből fordította Erdélyi Zelma.

Zene: Erdélyi D. Barnabás

Nyúl és Róka Tóth Zsuzsa műhelyében készültek.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Október 30., szombat 10.00
Legkisebbek mozija: Borka és a varázsruha

színes, magyar rajzfilmsorozat, 60 perc, 2014-2019

Borka egy kicsi lány egy nagy családban, aki az ükmamájától örökölt varázsruha segítségével belekukkant ősei segítő történeteibe. A varázslatban megismert családi történetek segítségével mindig minden kis problémájára megtalálja a megoldást!

A Borka és a varázsruha rajzfilmsorozatban hétköznapi témákat dolgoz fel, amelyekből mindannyian tanulhatunk. Önmagunk, a félelmeink, a rosszkedvünk vagy épp a „szőröshátú unalom” legyőzésén túl például veszteségkezelést, konfliktuskezelést, a nagylelkűség örömét vagy épp a barátkozást. Ezekkel küzd Borka, de az epizódok végén mindig minden megoldódik. Borka legyőzi az akadályokat, legtöbbször önmagát, és bevallja az eltört nyakláncot, nem vakarja el a bárányhimlőt, szerez új barátot (aki történetesen Mari, egy Downos kislány). A megoldások gyakran pofonegyszerű dolgok, amelyekről sokszor elfelejtkezünk, pedig szintén varázserővel bírnak: apró gesztusok, hétköznapinak tűnő szavak, mint például a “ne haragudj” vagy a “köszönöm”.

  1. A veszekedő szülők
  2. A kistestvérek
  3. Meghalt a Dédi
  4. Borka fél a sötétben
  5. Undok béka
  6. Adni jó
  7. Mari, az új barát
  8. Borka bárányhimlős

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


Október 31., vasárnap 10.00
Kolompos Együttes – Hidegen fújnak a szelek

koncert

Esik az eső, az emberek készülnek a télre, a sok kinti tevékenység után inkább a házaknál dolgoznak. Megelevenednek a fonók, a munka mellett elérkezett a szórakozás, tánc és vigassság ideje. Fonóbeli játékok, mesék, táncok (nem csak) gyerekeknek.

Előadók:
Szántai Levente – harmonika, játék
Nagy Zoltán – tambura, mese
Végh Gábor – nagybőgő
Timár Sándor – brácsa
Barna György – hegedű, gitár

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.


(0) Korhatár nélkül megtekinthető, (6) Hat éven aluliak számára nem ajánlott

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!