2014. Március

2014. március 1., szombat 10.00bogyó-és-babóca

Legkisebbek mozija: BOGYÓ ÉS BABÓCA – 13 MESE  (0)

színes, magyar rajzfilmsorozat, 2010

rendező: Antonin Krizsanics, M. Tóth Géza
író, rajzoló: Bartos Erika • mesélő: Pogány Judit

Bogyó a csigafiú és Babóca a katicalány immár barátokként fedezik fel az őket körülvevő világot. A kedves rövid mesék a legkisebbek számára érthetően közvetítenek olyan értékeket, mint az önzetlenség, türelem, kitartás és a természet szeretete.

_____________________

2014. március 2., vasárnap 10.00egyszeregyhetpettyes

Nefelejcs Bábszínház
EGYSZER EGY HÉTPETTYES

A jól ismert gyerekdal elevenedik meg a mesében asztali bábokkal:
“Egyszer egy hétpettyes katicabogárka
elindult megnézni mi van a világban…”

A bábokat Csányi Sándor rajzai alapján Tóth Zsuzsa és Kakuszi Zoltán készítette.

_____________________

2014. március 8., szombat 10.00 szaffi

Legkisebbek mozija: SZAFFI  (0)

színes, magyar rajzfilm, 1984

rendező: Dargay Attila • író: Jókai Mór
forgatókönyvíró: Dargay Attila, Nepp József,
Romhányi József
szereplők: Kern András, Pogány Judit, Gobbi Hilda, Bárdy György, Maros Gábor, Zenthe Ferenc, Képessy József

A Habsburg-ház hadai a Magyar Királyság utolsó, török kézen maradt várát ostromolják, Temesvárott. A vár még kitart, de Ahmed basa és csecsemőkorú kislánya, Szófia menekülőben van. Kincseiket Ahmed jó barátja, Botsinkay Gáspár birtokán ássák el. Mivel a törökkel barátkozó Botsinkay élete is ve-szélyben forog, ő is menekülőre fogja. Míg elindulnak a Duna felé, a kis Szaffi a kincs helyét megjelölő levéllel együtt belezuhan a megáradt folyóba, és nem tudják kimenteni. Isztambulban a pasát kivégzik a vár feladása miatt, az öreg Botsinkay pedig azelőtt meghal, hogy felfedhetné a kincs titkát.

_____________________

2014. március 9., vasárnap 10.00vili

Legkisebbek mozija: VILI, A VERÉB  (0)

színes, magyar rajzfilm, 1989

rendező: Gémes József • író: Gémes József, Nepp József
szereplők: Igaz Levente, Tolnay Klári, Székhelyi József,
Esztergályos Cecília, Usztics Mátyás, Gyabronka József

A budapesti kisfiúnak, Vilinek két kedvelt időtöltése van: az iskolakerülés és a vadászgatás. Jobbára vétlen macskákra és verebekre lövöldöz, amíg ezt Verbéna, a verebek tündére meg nem elégeli, s verébbé nem változtatja. Vili kénytelen megtanulni, milyen küzdelmes is a repdeső kicsinyke szürkék léte…

_____________________

2014. március 15., szombat 10.00Pinocchio-k

Legkisebbek mozija: PINOKKIÓ  (0)

színes, olasz-francia-belga animációs film, 2013

rendező: Enzo D’Alò • író: Carlo Collodi
szinkronhang: Faragó András, Bogdán Gergő, Sági Tímea, Bodrogi Attila, Vass Gábor, Magyar Bálint

Gepetto, az öreg asztalos farag magának egy bábút. Ami aztán legnagyobb meglepetésére beszélni, járni, rosszalkodni kezd. Az életre kelt Pinokkiót fiaként szereti, ám az mégis elhagyja a házát. Hiszen mint minden gyerek, ő is vonzza a bajt.

Carlo Collodi meséje 1881-ben indult hódító útjára, akkor még Egy bábú története címmel jelentette meg folytatásos történetként egy gyermekújságban. A fabábú, aki megszökik otthonról, iskolában és börtönben is megfordul, szamárrá változik, cet gyomrában köt ki, és egyéb hihetetlen kalandok esnek meg vele, azóta is kedvelt alapanyaga a filmművészetnek. A fabábú, aki remekül füllent – bár minden hazugsággal kicsit megnő az orra… Az élet megannyi hullámhegyén és -völgyén át, Pinokkió az emberi létezés meséjét minden jóval és rosszal, hibával és jóvátétellel, elbizakodottsággal és óvatossággal, önzéssel és nagylelkűséggel, bizalommal és bizalmatlansággal együtt meg akarja tapasztalni.

A legújabb feldolgozás célja, hogy a több mint egy évszázados történet visszatérjen a lehető legközelebb ahhoz, ahonnan kiindult. Enzo D’Alò rendező az eredeti mese alapján készítette el animációs filmjét, amely a legkisebbek számára épp úgy remek szórakozást nyújt, mint szüleiknek.

_____________________

2014. március 16., vasárnap 10.00sundisznocska


Nefelejcs Bábszínház 
SÜNDISZNÓCSKA LOVAGOL

Móra Ferenc kedves meséje arról, hogyan jár túl az okos sündisznócs-ka medve papa eszén.

 

_____________________

2014. március 22., szombat 10.00halbalhe

Legkisebbek mozija: HALBALHÉ  (6)

színes, maláj-kínai animációs film, 2011

rendező: Aun Hoe Goh • író: Jeffrey Chiang
szinkronhang: Jánosi Ferenc, Berzsenyi Zoltán, Straub Martin, Borbás Gabi, Gubányi György

Julius, a félelmetes óceáni fehérfoltú cápa játékos üldözése következtében Pup, a kedves bambuszcápa messzire sodródik a tengerben. Felfedez egy korallzátonyt, amely tele van bambuszcápa-tojásokkal. Azonban nincs egyedül. Két búvár a tojásokra vadászik, és Pup nem tudja megmenteni őket az orvvadászoktól.
Julius, hogy megpróbálja felvidítani a barátját, elviszi őt az otthonába, egy elsüllyedt kincses hajóba, amely dugig van aranytallérokkal. A kuckóban három hal várja őket, akik már tálalták a vacsorát: nyársorrú halat, barrakudát, makrélát és Stinget, a ráját. De Pupnak nincs étvágya, és Julius nem tudja felvidítani.
Eközben a halak tudta nélkül mérgező, ipari szennyeződés kerül lakhelyük közelébe, amely egy közeli gyárból ömlik a tengerbe. Lassan eléri a korallzátonyt, hogy a sekély tengerfenéken túl elérje a mély tengert, ahol a félelmetes pókrákok tanyáznak.

_____________________

2014. március 23., vasárnap 10.00micimacko

Legkisebbek mozija: MICIMACKÓ  (0)

színes, amerikai animációs film, 2011

rendező: Don Hall, Stephen J. Anderson
író: A. A. Milne • szinkronhang: Mikó István, Náray Erika, Szacsvay László, Györgyi Anna

A Walt Disney Animation Studios visszatér Micimackóval a Százholdas Pagonyba, így harmincöt év után újra széles vásznon láthatjuk a világ legismertebb medvéjét. A régi bájjal, szellemességgel és hóbortokkal fűszerezett teljesen új alkotás lehetőséget ad egy egészen különleges találkozásra a bölcselkedő “csacsi, öreg medvével” és barátaival, Tigrissel, Nyuszival, Malackával, Kangával, Zsebibabával és végül de nem utolsó sorban, Fülessel, aki megint elhagyta a farkát.

Bagoly az egész társaságot egy felettébb vad kalandba keveri, melynek célja, hogy Róbert Gidát megmentsék egy képzeletbeli vádaskodástól. Úgy tűnik, nagyon zűrös nap lesz ez egy medvének, aki csupán némi mézért indult útjára. A.A. Milne öt története inspirálta a Disney klasszikusokra jellemző, kézzel rajzolt művészeti stílusban életre hívott Micimackó című egész estés animációs filmet.

_____________________

2014. március 29., szombat 10.00sammy

Legkisebbek mozija: SAMMY NAGY KALANDJA – A titkos átjáró  (0)

színes, belga animációs film, 2010

rendező: Ben Stassen
író: Domonic Paris • szinkronhang: Sánta László, Balsai Mónika, Majsai-Nyilas Tünde, Kálloy Molnár Péter

1959-et írunk. Sammy a tengeri teknős, ahogy megszületik Kalifornia tengerpartján, bemászik a vízbe és azonnal megtalálja, majd el is veszíti élete szerelmét, a gyönyörű és szintén bébi teknős Shellyt. Minden teknős elindul felfedezni az Óceánt mielőtt visszatér a partra ahol született, így tesz Sammy is, aki a hősies utazás során minden veszélyt kicselez annak reményében, hogy újra lássa Shellyt. Sammy 50 éven át ‘járja’ a világ Óceánjait miközben legjobb barátjával, Ray-jel együtt tapasztalja meg, hogy az emberek hogyan ártanak a Földnek. Sammy piranhákkal harcol, megmenekül egy halászsas elől és misztikus úti titkok után kutat. Majd egy nap, számos kihívást túlélve, Sammy megtalálja Shellyt. Ő sem felejtette el Sammyt soha.

_____________________

2014. március 30., vasárnap 10.00kippkopp_es_a_kipikopik

Nefelejcs Bábszínház
Marék Veronika – Erdélyi Erika: KIPPKOPP ÉS A KIPIKOPIK

A kedves mese Marék Veronika “Kippkopp gyerekei” és “Kippkopp hol vagy” mesekönyvei alapján készült.
“Egy öreg fa gyökerei között lakott Kippkopp, a gesztenyefiú és Tipptopp, a gesztenyelány.
– Úgy szeretem ezt a kuckót! – szólt Kippkopp egy napon.
– Szép, szép… – sóhajtott Tipptopp – csak hiányzik belőle valami.
– Ugyan mi? Hát… egy gyerek.
– Ezen könnyen segíthetünk! – kiáltotta Kippkopp. – Azt hiszem, éppen megérett a vadgesztenye! Odasiettek a gesztenyefához, de csalódottan látták, hogy a fa alatt csak néhány tüskés, zöld gömböcske hever…” – kezdődik a mese.

 

 

(0) Korhatár nélkül megtekinthető, (6) Hat éven aluliak számára nem ajánlott

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!